Na červnovém zasedání zastupitelstva města vzalo zastupitelstvo na vědomí informaci, že Hajnišův mlýn nebyl ministrem Mgr. Martinem Baxou (ODS) prohlášen za kulturní památku. Po 6 letech, kdy byla budova bývalého mlýna prohlášena tři krát za sebou pokaždé jiným ministrem kultury, skončil spor mezi vedením města Třebechovice p. O. a ministerstvem kultury.

Mgr. Klára Novotná proto zažádala o pracovní setkání ohledně Hajnišova mlýna, na kterém by se mělo projednat, jaké možnosti městu tento objekt nabízí, zda město potřebuje prostory, jak by je mohlo využít a jací jsou případní zájemci o jeho koupi.

V červenci se pracovní setkání zastupitelů uskutečnilo. Výstupní informace byly následující:

  • město bude zadávat novou studii pro danou lokalitu, která vyřeší příjezdovou cestu na parkoviště Na Tvrzi a zachování objektu bývalého mlýna (již taková předběžně existuje, ale není dosud schválena vedením města)
  • zastupitelé by měli popřemýšlet o tom, co bychom ve mlýně chtěli pro město
  • starosta a rada města preferují prodej objektu investorovi (obálková metoda) a nechat z toho vybudovat byty
  • časově proces potrvá minimálně tři čtvrtě roku

„Přeji si, abychom našli pro Dotřelův mlýn využití i pro naše město a to pak společně s investorem zrealizovali,“ je názor zastupitelky Kláry Novotné. „Pokud se z bývalého mlýna vybudují pouze byty, bude budova sice nadále součástí exteriérové architektury města, ale nedocenitelný potenciál vnitřních prostor nejen pro nás obyvatele, ale i pro turisty, bude zmařen,“ dodává.

Kategorie: Novinky

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.